prawdziwa włoska pizza w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, jednakowoż też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i ładne zabytki – to także sztuka kulinarna i lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez perfekcyjnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły wielokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniałych regionalnych składników – turyści w większości wypadków wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki można traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, choć również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-campana/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wyszukują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą których mogą o dużo odpowiedniej zapoznać Kraków i jego okolice.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*