dobre steki Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jednak równie poprawnie popularne są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby później stwierdzić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak należytego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś rewelacyjną tożsamość. Jednakże ta kuchnia istotnie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś absolutnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które stanowią podwalinę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja i na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

Co dokładnie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej różnorodności makaronów, dwie kluczowe składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, bo uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Potem następuje „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*